Expositie 25-26 mei

Als onderdeel van het tiende festival Terug naar het Begin exposeerde dit weekend Rosa Everts in onze kerk met een installatie van voorwerpen en geluid. Schiltraem heette het, een oud woord voor schuilplaats. Zoals mensen vroeger voor hoog water de wierden op vluchtten, de kerken in, zo zijn ze nog steeds op de vlucht, en wie weet in de toekomst weer – en misschien zijn we het dan zelf wel. Bijna alle tentoongestelde voorwerpen – tassen, rugzakken, een buggy, een rolkoffer, plastic zakken, rubber laarzen, bekertjes- zijn van papier maché gemaakt. Rosa  moest het hele weekend uitleggen hoe ze dat voor elkaar gekregen had. Er waren ook bezoekers die het geheel gewoon maar op zich lieten inwerken.

Een indringend beeld, ook herinnerend aan andere vluchtelingenstromen vroeger en nu, aan de restanten van gestrande levens op de Griekse kusten.

Het geluid was beklemmend: vallende waterdruppels en het tikken van onze kerkklok.

Meer dan 500 mensen kwamen op de expositie én de kerk af.  Daarna dronken velen van hen tegenover de kerk in Rehoboth koffie met een punt van een van de in het dorp gebakken taarten. De opbrengst was voor het Ripperdafeestival op 22 juni. Rehoboth was voor de gelegenheid omgetoverd tot restaurant; gasten én ‘personeel’ waren zeer tevreden!

Reacties zijn gesloten.