De klok tikt weer!

De klok tikt weer!

de klok tikt weer

In september is door de klokkengieter Simon Laudy uit Finsterwolde het uurwerk weer ‘levend’ gemaakt. Laudy, oprichter en eigenaar van de Klokken- en Kunstgieterij Reiderland, is een vakman op het gebied van klokken en ook beiaarden. Het uurwerk van onze kerk werd de afgelopen weken in zijn atelier hersteld.

Het uurwerk uit 1681 was al sinds jaar en dag verroest en buiten gebruik en staat in het koor van de kerk.
In 1994 werd er een replica in de kerk geplaatst, vervaardigd door leerlingen van de MTS in Appingedam. Onder leiding van twee enthousiaste leraren, de heren Koller en Kuipers, was er tien jaar aan gewerkt. Twintig jaar is dit uurwerk dagelijks opgewonden en klonk als een harstslag de zware tik van het raderwerk. Gaandeweg sleet het uurwerk en haperde de klok. Bij de restauratie van 2014-2015 werd daarom besloten het uurwerk voortaan elektrisch aan te drijven, om verdere slijtage te voorkomen.
De Stichting Oude Groninger Kerken stelde het echter op hoge prijs dat de oude tik weer hoorbaar zou worden. En toen we begin van dit jaar werden verrast en verblijd met een grote anonieme gift, werd het mogelijk om het uurwerk te herstellen en weer levend te maken.
Hier installeert Simon Laudy met zijn stagiair Chardy –klokkenmaker in spé- het herstelde uurwerk. Wie nu de kerk in komt, hoort weer, als een welkom, het geluid van de klok.

Nog eens dank aan Laudy en aan de anonieme gulle gever!

Reacties zijn gesloten.