Dank

Dank

De plaatselijke commissie bedankt allen die deze restauratie mogelijk hebben gemaakt en uitgevoerd.  We hebben al het vakwerk op de voet gevolgd (en bewonderd!) en waren blij met de goede sfeer en samenwerking van  het afgelopen jaar.

Stichting Oude Groninger Kerken

K. Holstein Restauratie Architecten

Aannemersbedrijf Vuurboom BV

Metsel- en voegwerk P. de Vries

Meubelrestaurateurs J.H. Polhuijs van den Ouweland en R. Meulenbeek

Schilder- en stucwerkrestaurateur  E. Velthuis

Verwarmings- en installatiebedrijf Stol BV

Electrotechnisch Buro J.Holman

Orgelmakerij W. van der Putten/ I. Noack

Torenuurwerken Vellema

De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten Provincie Groningen , bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds, SNS Fonds Eemsmond,  JB Scholtenfonds en het Ridderschap der Provincie Groningen.

kerkcommissie Oosterwijtwerd

DE HEROPENING

De heropening van onze kerk was een feest in twee bedrijven. Vrijdag 2 oktober was de officiële heropening, georganiseerd door de SOGK samen met de plaatselijke commissie, voor genodigden en degenen die zich hadden aangemeld.

Veel aandacht ging deze middag uit naar wijze van restaureren. In een presentatie van architect  Daniel van Huizen kwamen de verschillende fasen van de restauratie in beeld. Bouwkundige Christiaan Velvis lichtte de visie toe en directeur Peter Breukink van de SOGK interviewde de verschillende vaklui. Marika Meijer van de plaatselijke commissie nodigde vervolgens Riijmke Watsing  uit voor de openingshandeling.  Hij was meer dan 60 jaar koster/vrijwilliger:  de aangewezen persoon om de klok te luiden en daarmee de kerk te heropenen! Dankzij de nieuwe klepel heeft de klok een warmere klank dan voorheen.

Muzikaal werd de middag opgeluisterd door orgelspel van André de Graaf, zanggroep Aig’n Wies, en bij de receptie door het duo Van Impe en van Esch.  De catering was in handen van Café Veldzicht, waar dit jaar ook alle bouwvergaderingen plaatsvonden. De zon maakte het feest compleet.

Zondag 4 oktober was de middag voor de donateurs en belangstellenden uit  het dorp en de regio in handen van de plaatselijke commissie.  Voor de ruim honderd bezoekers was er een gevarieerd programma.  Marika Meijer vertelde kort  over de restauratie en het gebruik van de kerk. Janke Poortvliet die met Trinie Plas de jury vormde maakte de prijswinnaars van de kleurwedstrijd bekend.  Reint Wobbes hield een lezing over de geschiedenis van de streek en de kerk. In zijn boeiende verhaal was muziek uit de acht eeuwen van deze kerk geweven. De Schola Gregoriaans uit Groningen zong een Ave Maria, Magnificat en Salve Regina, Kees Steketee  speelde van JP Sweelinck vier orgelvariaties op psalm 140, Gera van der Hoek zong l’Amour de moi’ van Alexandre Béon en eindigde met ‘Summertime’ van George Gershwin.

Daarmee waren we weer in de moderne  tijd aanbeland en was het tijd voor een drankje en hapje.  Er werd nog lang nagepraat,  ook buiten, dankzij, opnieuw, het goede weer.

De kerk is nu weer alle dagen open.

Reacties zijn gesloten.