klokluiden

De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en oogsten mislukken. Klimaatverandering is niet meer te ontkennen. De kerken zeggen: gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog steeds voorkomen worden. Het is de hoogste tijd om in actie te komen.

Daarom luiden kerken door heel Nederland op 1 december om 2 voor 12 de ‘noodklok voor het klimaat’. Dit is aan de vooravond van de internationale klimaattop, die op 3 december in Polen begint.

Onlangs verscheen het nieuwe rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dit rapport maakt de balans op van de wereldwijde inspanningen met betrekking tot het Klimaatakkoord van Parijs. Het geeft een aantal scenario’s om onder de 1,5 graad Celsius opwarming van de aarde te blijven. Daarvoor moeten regeringen hun klimaatbeleid aanpassen en versnellen. Ook in Nederland is het twee voor twaalf.

Met het luiden van de noodklok willen de kerken de urgentie onderstrepen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Tegelijkertijd geven zij de boodschap mee: ‘het is nog niet te laat.’ We kunnen opwarming van de aarde tegengaan en zeker niet richting 2 graden laten gaan. Maar dan moeten we wel nu actie ondernemen als maatschappij.

https://www.greenpeace.org/nl/acties/noodklok-voor-het-klimaat/

Reacties zijn gesloten.