Het Grootste Museum van Nederland

Het Grootste Museum van Nederland

Vanuit Museum Catharijneconvent in Utrecht is deze week een bijzonder project van start gegaan: Het Grootste Museum van Nederland. Op hun website schrijven ze :

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland,waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen.

Vier kerken in Groningen doen mee in dit project, en maandag werden die door de burgemeesters van hun gemeente symbolisch geopend: Pieterburen, Midwolde, Middelstum en Krewerd. Een paar mensen van de plaatselijke commissie Oosterwijtwerd gingen naar Krewerd om de feestelijke gebeurtenis mee te maken en de collega’s te feliciteren. Het gezelschap werd verrast door middeleeuwse klanken uit het orgel uit 1531.

De kerk van Krewerd is, net als die van Oosterwijtwerd, dagelijks open. Er ligt mooie informatie over het interieur.


Op www.hetgrootstemuseumvannederland.nl is meer informatie over het project te vinden.

Reacties zijn gesloten.