Herdenken in Mei

De herdenkingsdagen van mei begonnen voor ons op 30 april , toen Bert Kremer, Reina Zijlstra en Willem Jan Stuut uit Zeerijp optraden met hun programma: Ik ben de ander. Liederen en teksten over oorlog en vrede.

Op 2 mei kwam Jim Parks, 98 jaar, de laatste nog levende veteraan die onze regio heeft helpen bevrijden, naar Loppersum, Appingedam en Delfzijl. Ik wilde hem graag het gezangboek laten zien, waarin Sgt D. Arbour in april 1945 zijn naam schreef, als om een levensteken na te laten. Hij wist immers niet of hij het zou overleven. Naspeuringen brachten aan het licht dat hij de latere gevechten waarschijnlijk heeft overleefd, maar daarna liep het spoor van onze zoektocht dood. Ik kreeg de kans om Jim Parks het boek te laten zien en hem informatie mee te geven. Misschien komt hij nog verder. We zouden het kerkboek graag aan nabestaanden geven.

Op 3 mei kregen we bezoek van het echtpaar Zwiers uit Winschoten, met spullen van haar voorouders, de familie Bleeker, molenaars op de pelmolen van Oosterwijtwerd. Er was een oorlogsdagboekje bij en oude foto’s. Rijmke Watsing, inwoner van Oosterwijtwerd met een fabelachtig geheugen voor de geschiedenis van Oosterwijtwerd was ook gekomen – en wist inderdaad alles nog over de familie Bleeker.

Later op de middag kwam Daphne de Bruin van de Groninger Kerken, contactpersoon voor de vrijwilligers, kennismaken met onze kerkcommissie. Ze was geïnteresseerd in de kerk en in ons als vrijwilligers. “Hoeveel uur per week besteden jullie aan de kerk?” Best veel. En met plezier.

Vandaag, op Bevrijdingsdag, was er tijd voor de mooie tentoonstelling in de kerk van Leermens over de oorlog en de bevrijding in onze gemeente. Samengesteld door het bevrijdingsmuseum Noord Nederland.

Reacties zijn gesloten.