Geboeid door Bach, lezing van Rinke van der Valle

Ondanks een geduchte ‘concurrent’ – het Luthers Bach Ensemble voerde de Matthäus Passion in de Nicolaikerk van Appingedam uit- was er toch een heel aantal geïnteresseerde mensen afgekomen op de lezing over ‘geheimen van de Matthäus Passion’. Hoe slaagt Johann Sebastian Bach er in dit stuk toch in om zoveel mensen zo te pakken en te ontroeren dat het in Nederland jaarlijks 200 keer wordt opgevoerd? Zelf voerde Bach het maar 4x uit, waarna het werk 100 jaar in de vergetelheid raakte – totdat Mendelssohn het opnieuw onder de aandacht bracht.

Rinke van der Valle liet ons zien en horen hoe deze Passion is opgebouwd en met welke instrumenten en akkoorden Bach verdriet en vreugde, hoon en bewondering, liefde en haat in de muziek tot uitdrukking weet te brengen. De bezoekers waren geboeid en enthousiast: “We luisteren er nu anders naar de Matthäus dan voorheen.” Het was een waardevolle avond.

Rinke van der Valle was werkzaam in het onderwijs, maar heeft zich jarenlang diepgaand verdiept in Bachs muziek. Schreef in 2022 Geen dag zonder Bach, met interviews met vijftien andere deskundigen, onder wie Jan Luth, Maarten’t Hart, Ton Koopman, Govert Jan Bach, Marte Röling.. Een groot plezier om te lezen, ook voor geïnteresseerde leken. Muziektermen worden uitgelegd, nergens is het te specialistisch. Met deskundigheid en liefde geschreven.

SAMSUNG CSC

Reacties zijn gesloten.