Fauna in de kerk: vleermuizen en kevers

Vleermuizen

We hebben een vleermuis van de verdrinkingsdood gered.
Jann en Yolanda sloten 24 november de Mariakerk af en controleerden de ruimtes. Het vleermuisje was in de toiletpot gevallen en leek in eerste instantie overleden te zijn, maar iets vertelde Yolanda dat hij leefde en toen zij er heen liep probeerde hij net weer omhoog te komen. Jann heeft hem er uit gevist en naar zolder gebracht, daar is het droog en vriest het niet.
dwergvleermuis geredHoe hij in de toiletpot gevallen is weten we niet. De deur staat vaak op een kier op een haakje. Die avond dat hij daar gevonden werd was dat ook zo. Het ventilatiekanaal zit dicht maar de deur naar buiten staat ook af en toe open, dan zit er een houten deur met sleuven voor tegen ongedierte en daar kan hij wel tussendoor vliegen.
Op de zolder van de kerk zitten er ook nog openingen naar buiten, daar maken meer diertjes gebruik van.

Toevallig zat er in november ook een vogel binnen in de kerk en had Marika een raampje open gezet zodat die naar buiten zou kunnen. De vogel is gevlogen.

De 25 november hebben we het labyrint opgerold en op zolder gelegd en natuurlijk meteen gekeken of de geredde vleermuis nog leefde. Hij was er niet meer, dus we nemen aan dat hij na het opdrogen weer ergens in hybernatie is gegaan.

De Vleermuizenwerkgroep gaf aan dat het zeer waarschijnlijk een Dwergvleermuis is, maar dat het héél misschien ook wel een Watervleermuis zou kunnen zijn, . Dit is echter de enige foto van het diertje en we hebben hem niet verder bekeken omdat we vonden dat hij wel genoeg gestrest was toen we hem vonden.

Kevertjes

Bij het opruimen van het Labyrint, bekeken we samen nog even die vreemde zwarte opeenhoping boven het raam in de zuidkant van de absis.
Vleermuisjes of iets anders? Marika maakte de volgende ochtend deze foto.

Verrassing: het zijn lieveheersbeestjes! Wel een groot soort.  Ze hebben vast gedacht: als wíj niet in een kerk mogen overwinteren, wie dan wel?
Dit zijn veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) In de zomer waren ze ook te vinden in de sloot bij de kerk.

Zijn er nog meer dieren?

We houden u op de hoogte!

 

 

Reacties zijn gesloten.