Er gebeurt hier altijd wel iets…

Het vorige Nieuwsbericht was een algemene, over Open Monumentendag. Ons monument is altijd open, dus hebben we er geen bijzondere aandacht aan besteed. Er was wel wat extra aanloop en belangstelling voor de hier verkrijgbare informatie. Het lijkt dat er een groeiende belangstelling voor kerken en andere monumenten is.

Omdat zoveel mensen door de week de kerk even aandoen, zijn er ontmoetingen en gesprekken met vogels van allerlei pluimage. Veel mensen zijn geraakt door de stille sfeer. En door het tafeltje met iets te drinken bij de ingang. Eigenlijk zegt dat: je wordt verwacht en je bent welkom. Daar lopen we warm voor. Soms brandt er een kaars bij de icoon, en zijn er kaarten gekocht, soms is er iets gedronken of is er op de boekenbank iets uitgezocht. Alles is goed. Mooi dat men zorgvuldig omgaat met de open kerk.

Afgelopen week hadden we weer ‘Rondom de Stilte’, een korte meditatieve bijeenkomst, met daarna nog even koffie of thee. De volgende keer is woensdag 11 oktober (10 uur).

Het labyrint lag dit weekend weer uitgerold. Ook op het buitenlabyrint loopt geregeld iemand. Of een geïnteresseerde buurpoes.

Dinsdag 3 oktober komt het ‘Schutsekoortje’ weer repeteren. Het Hospice in Appingedam heeft de prachtige naam ‘De Schutse’. Elk jaar houden zij een herdenkingsdienst voor de familieleden van overleden ‘gasten’. Vrijwilligers van De Schutse, aangevuld door mensen van ons onvolprezen (nou ja) dorpskoortje, zorgen voor de muzikale begeleiding. Janet Gerbrandy dirigeert en Louise Philipse begeleidt en weten ons tot onvermoede hoogten (nou ja) te bewegen. Wie ervoor voelt dit kleine koortje te komen versterken: graag. We dragen bij aan een sfeervol uurtje voor nabestaanden en medewerkers. Volgende repetities (11-12 uur) op 10, 17, 31 oktober (dus 24 NIET), en 7 november. Woensdagavond 8 november is de herdenking in de kerk van Tjamsweer.

Vorige week is de nieuwe picknickbank bij de firma Nedaplast in Gieten opgehaald en door Jann en Francis in elkaar gezet. Het is van gerecycled kunststof. De houten picknickbank was in weer en wind gevaarlijk verrot. We vinden natuurlijk materiaal wel mooier, maar dit is een heel mooi en duurzaam alternatief! Ook de andere banken willen we door meubels van dit materiaal vervangen. We hopen op financiële ruggesteuntjes voor dit soort initiatieven!

Vooruitblik:

Taizéviering 15 oktober

Op zondagavond 15 oktober is er weer een Taizéviering in onze kerk, georganiseerd door een groep enthousiaste mensen uit Loppersum. Iedereen welkom, kerkelijk, niet-kerkelijk en alles ertussenin.

Op 19 maart was het bij ons de eerste keer, en er bleek uit de wijde omtrek veel belangstelling voor te zijn.

Taizé is een dorpje in Frankrijk, waar al sinds ongeveer 80 jaar een oecumenische kloostergemeenschap woont. In de oorlog begonnen als gebedsgemeenschap die oorlogsvluchtelingen hielp; inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde vredesbeweging. Met bijzondere, herkenbare gebedsdiensten, met veel stiltes en meditatieve zangen (Jâcques Berthier) in alle talen, met melodieën die gemakkelijk mee te zingen zijn.

Sinds jaar en dag trekt Taizë honderdduizenden jongeren van over de hele wereld. Maar ouderen zijn ook welkom.

Zondag 15 oktober 19.00 u

Reacties zijn gesloten.