Opening

De opening werd een stralende middag.
Belangstellenden uit het dorp, uit de omgeving en van verder weg, en natuurlijk de Duitse deelnemers aan het project genoten van de muziek, de lezingen, de samenzang en het zonnige samenzijn daarna, met tal van verrassende ontmoetingen. Alles in een fijne sfeer.
De burgemeester die de tentoonstelling zou openen moest zich vanwege ziekte helaas afmelden. Een waardige vervanger was dr.Tom de Witt Hamer, die evenals zijn vrouw Ellen lid van de Johanniter Orde in Nederland is. Hij is een deskundige op het gebied Ridderorden, die ook veel heeft gepubliceerd. Voor de opening deed hij op ons verzoek het ordekleed om.
Ook de heer Gerrit Noordhuis was er, schrijver van ‘De Johannieters in Stad en Lande’, kortweg ‘de Noordhuis’!` Voor onze voorbereidingen waren beide auteurs onmisbaar.
De middeleeuwse muziek was van de Oost-Friezen Schnurrpfeyfferey, de zang van het SisSeq ensemble onder leiding van (‘onze’), de beide korte lezingen werden verzorgd door Reint Wobbes en Marika Meijer, en Francis Pothof hield een korte toelichting op ‘Kloosterstilte’.
De Johannieters hadden hier in de middeleeuwen een gastenhuis voor de pelgrims die naar de Mariakerk kwamen. We hopen dat deze middag in eenzelfde traditie van gastvrijheid en ontmoeting stond.
U vindt hieronder het openingsprogramma, de lezingen en nog meer foto’s, van onze secretaris Yolanda van Nieuwkoop en van anderen.

De tentoonstelling was t/m 2 oktober 2022 te zien, dagelijks van 9-18 uur, toegang gratis

Programmaboekje-opening Downloaden

Reint-Wobbes-de-leefomstandigheden-in-Fivelingo-in-de-11e-16e-eeuw Downloaden

Marika-Meijer-Van-heinde-en-verre Downloaden

Pagina met foto’s en filmpjes

Reacties zijn gesloten.